Romanlar
Türkiye İş Bankası Yayınları

Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet Halil İnalcık İş Bankası Kültür Yayınları

Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet Halil İnalcık İş Bankası Kültür Yayınları

İslamiyetle 9. yüzyılda tanışan Türkler, kendi devlet anlayışlarını İslam dünyasına taşıdı. Böylece devlet ve hukuk kavramlarında, bağımsız sivil otorite ve onun kanun koyucu gücü lehine büyük bir değişiklik ortaya çıktı. Şeriat ile yan yana bir sivil hukuk alanı gelişti. 11. yüzyılda El-Maverdi ve EbuMansur el-Bağdadi başta, büyük fakihler İslam toplumlarında bu ayrımın gerekliliği üzerine yazdılar, tartıştılar.

Osmanlı Devleti bu geleneğin bir parçasıydı. Yaygın popüler kanının aksine, her devlet gibi başlangıçta belli bir kalıpla kurulmuş, çöküşüne dek de bu kalıba harfiyen uymuş değildi. Halil İnalcık, Osmanlı tarihinin geçmişe uzanan köklerini de göz ardı etmeden, 600 yıl boyunca devlet ve İslamiyet arasındaki değişken ilişkinin bir dökümünü bu kitapta sunuyor.

Kutadgu Bilig’deki devlet anlayışından başlayarak, Uc’larda bir yanda gazi beylerle, bir yanda dervişlerle başlayan kuruluş öyküsünü anlatıyor. Devlet kurumsallaştıkça Uc’ların, gazilerin ve dervişlerin önemlerini kaybedişini, bu arada yeni kurumların ve anlayışların yükselişini gözler önüne seriyor. Fatih Kanûnnamesi’yle örfün hukuk alanına resmen girişinin, ulemanın devlet yapısındaki diğer unsurlardan giderek ayrışmasının uzun zamana yayılmış öyküsünü ayrıntılarıyla sunuyor. 17. Yüzyılda Avrupa’daki tasfiyeci akımlarla aynı sıralarda ortaya çıkan selefi Kadızadelilerin hem toplum hem de devlet ve İslamiyet üzerindeki etkilerini mercek altına alıyor.18. yüzyılda başlayan Batılılaşma eksenli modernleşme hareketinin Cumhuriyet’in kuruluşuna dek uzanan seyrini takip ediyor. Osmanlıların kuruluş yıllarından beri süren Hıristiyanlık İslam tartışmalarını da bu çerçevede ele alıyor.

 

Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet kadim bir meseleyi, usta bir Osmanlı tarihçisinin kaleminden okumak isteyenler içi

TürTarih Kitapları
Site Kullanım Şartları
Lütfen sitemizi kullanmadan evvel bu ‘site kullanım şartları’nı dikkatlice okuyunuz. Bu alışveriş sitesini kullanan ve alışveriş yapan müşterilerimiz aşağıdaki şartları kabul etmiş varsayılmaktadır:
Sitemizdeki web sayfaları ve ona bağlı tüm sayfalar (‘site’) [Firma Adresi] adresindeki [Firma Ünvanı] firmasının (Firma) malıdır ve onun tarafından işletilir. Sizler (‘Kullanıcı’) sitede sunulan tüm hizmetleri kullanırken aşağıdaki şartlara tabi olduğunuzu, sitedeki hizmetten yararlanmakla ve kullanmaya devam etmekle; Bağlı olduğunuz yasalara göre sözleşme imzalama hakkına, yetkisine ve hukuki ehliyetine sahip ve 18 yaşın üzerinde olduğunuzu, bu sözleşmeyi okuduğunuzu, anladığınızı ve sözleşmede yazan şartlarla bağlı olduğunuzu kabul etmiş sayılırsınız.
1. Sorumluluklar
1.a
Firma, fiyatlar ve sunulan ürün ve hizmetler üzerinde değişiklik yapma hakkını her zaman saklı tutar.
1.b
Firma, üyenin sözleşme konusu hizmetlerden, teknik arızalar dışında yararlandırılacağını kabul ve taahhüt eder.
1.c
Kullanıcı, sitenin kullanımında tersine mühendislik yapmayacağını ya da bunların kaynak kodunu bulmak veya elde etmek amacına yönelik herhangi bir başka işlemde bulunmayacağını, aksi halde ve 3. Kişiler nezdinde doğacak zararlardan sorumlu olacağını kabul eder.
1.d
Kullanıcı, site içindeki faaliyetlerinde genel ahlaka, adaba ve kanunlara aykırı davranmayacağını kabul eder. Aksi halde doğacak zararlardan kullanıcı sorumludur ve Site yönetimi, bu tür hesapları askıya alma, kapatma ve gerekli durumlarda yasal süreç başlatma hakkını saklı tutar.
1.e
Sitenin üyelerinin birbirleri veya üçüncü şahıslarla olan ilişkileri tamamen kendi sorumluluklarındadır.
2. Fikri Mülkiyet Hakları
2.1
Site’de yer alan tüm fikri mülkiyet hakları site işleteni ve sahibi firmaya aittir ve ulusal ve uluslararası hukukun koruması altındadır. Site ziyaret edilmesi bu haklar üzerinde kullanıcıya herhangi bir hak tanımaz.
2.2
Site’deki içerik izinsiz çoğaltılamaz, kopyalanamaz, dağıtılamaz veya başka bir internet sitesinde kullanılamaz.
3. Gizli Bilgi
3.1
Firma, kullanıcıların kişisel bilgilerini üçüncü şahıslarla paylaşmayacaktır. Bu bilgiler; kullanıcı adı, adresi, e-posta ve telefon numarası gibi bilgileri içermektedir.
3.2
Kullanıcı, tanıtım ve pazarlama amacıyla iletişim bilgilerini firmanın iştirakleriyle paylaşabileceğini kabul eder.
3.3
Resmi makamlarca usulüne uygun olarak talep edilmesi halinde, Firma kullanıcıya ait bilgileri resmi makamlara açıklayabilir.
4. Garanti Vermeme
Firma, sağladığı hizmetlerde hiçbir garanti sunmamaktadır. Sunulan hizmetler “olduğu gibi” sağlanmaktadır.
5. Kayıt ve Güvenlik
Kullanıcı, doğru ve eksiksiz kayıt bilgilerini vermekle yükümlüdür. Şifre ve hesap güvenliği kullanıcıya aittir. Kullanıcı, şifresini korumakla yükümlüdür; aksi halde doğacak zararlardan sorumlu tutulamaz.
6. Mücbir Sebep
Mücbir sebep durumları (tabii afetler, grevler, savaş, salgın vb.) sırasında, tarafların yükümlülükleri askıya alınır.
7. Sözleşmenin Bütünlüğü ve Uygulanabilirlik
Bu sözleşmenin herhangi bir maddesi geçersiz hale gelirse, geri kalan maddeler geçerliliğini korur.
8. Sözleşmede Yapılacak Değişiklikler
Firma, dilediği zaman bu sözleşme hükümlerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. Değişiklikler yayınlandığı tarihte geçerlilik kazanır.
9. Tebligat
Taraflara yapılacak her türlü bildirim, tarafların belirttiği e-posta adreslerine yapılacaktır.
10. Delil Sözleşmesi
Taraflar arasında çıkacak uyuşmazlıklarda, firma defter ve bilgisayar kayıtları delil niteliğindedir.
11. Uyuşmazlıkların Çözümü
İşbu Sözleşme’den doğacak her türlü uyuşmazlığın çözümünde İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
 
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
{x} kişi bu ürünü inceliyor.
Yükleniyor...